Over Xangô

De officiële spelling van Xangô volgens de eeuwenoude Ifa traditie is: Sango. Door de tijd zijn meerdere stromingen ontstaan, met hun eigen schrijfwijze in hun eigen taal. De meest voorkomende schrijfwijzen zijn: Sango, Xangô, Chango.

De schrijfwijze Xangô stamt af van de Braziliaanse Candomblé.

Wat is Xangô?

Sango (Xangô, Chango) is een krijger; de Orisa van bliksem, dans, drum en enthousiasme.

Sango is een samensmelting van de 'rode' agressie en mannelijkheid van Ogun en de 'witte' gelijkmoedigheid van Obatala. Hij bezit de kracht van Ogun en de wijsheid van Obatala.

Vanwege zijn vermogen om zijn creatieve potentieel te overdenken en aan te boren, kan hij elke uitdaging met inventiviteit oplossen, terwijl hij koeler blijft dan de koele kant van een kussen op een hete zomeravond.

Hoewel Ogun de meest gevreesde en felste krijger van het Orisa-pantheon is; Sango is de meest bekwame krijger. Strategie en vaardigheid is zijn domein. Hij leert ons dat actie nodig is om balans te brengen, maar dat actie moet worden uitgevoerd met een koel hoofd en een goed doordacht plan.

Sango leert ons ook om creatieve manieren te vinden om onze vijanden en uitdagingen te overwinnen.

Sango stelt je geloof op de proef en houdt je aan je woorden. Net als zijn broer Ogun, zijn waarheid en gelijkmoedigheid belangrijk voor hem.

Sango geeft ons de moed om de transformatie-ervaringen in het leven te doorlopen ... de noodzakelijke sterfgevallen omhelzend (hij is de echtgenoot van Oya).

Door de moed van Sango zijn we in staat om de persoonlijke kracht te accepteren die voortkomt uit het ontwikkelen van onze Ase, net als het primaire doel van Orisa-toewijding. Sommige mensen zijn bang voor hun eigen kracht ... dit geldt niet voor Sango!

Sango is de heer van de bliksem en zijn bliksem verlicht onmiddellijk de duisternis. Sango is het licht dat we ervaren op het moment van verlichting.

Het Sango-bewustzijn waarschuwt voor de destructieve/ creatieve kracht van onze woorden. Hij heeft een vurig humeur en kan woorden en uitspraken doen die onherstelbare schade kunnen aanrichten.

Sango is de schoonheid en het plezier van mannelijkheid en staat voor de intensiteit van ervaring. Hij houdt van de dames en verontschuldigt zich niet omdat ze ook van zijn charme en mannelijkheid houden.

Als charme, moed, diplomatie of rechtmatige actie nodig zijn; is Sango de Orisa om te eren en aan te roepen.

Het symbool van Sango is de 'Oshe': een bijl met dubbele messen.

Zowel mannelijke als vrouwelijke ingewijden kunnen worden gekroond met Sango, waardoor hij hun vader in de religie is.

Kinderen van Sango

Sango’s kinderen zijn als hun vader: wilskrachtig, energiek, vol vuur, buitengewoon intelligent, soms arrogant en in zichzelf gekeerd. Ze hebben vaak stormachtige buien, hoewel ze graag genieten van het leven. Ze zijn erg charismatisch en staan graag in het middelpunt van de belangstelling.

Kwaliteiten die kinderen van Sango bezitten:

  • Leraar in Zelfleiderschap en beter leven
  • Healer
  • Waarzeggerij

Betekenis House of Xangô

Binnen de Ifa spreken we bij lichaam over een huis. Een huis voor Spirit’s. In Fred zijn huis leeft de energie van Sango. Sango is de eigenaar van zijn hoofd en selecteert grotendeels zijn bewustzijn en is zijn karakter. Hierdoor is de naam House of Xangô ontstaan.