Tong(val)

--- Vanuit de Ifa traditie wordt benadrukt om niet meteen uit te spreken wat als eerste in je opkomt en je tong niet als mes te gebruiken. Andere tradities en religies hebben soortgelijke uitspraken die in de kern, in de essentie, overeenkomen. Denk bijvoorbeeld aan: behandel anderen, zoals je zelf behandeld wilt worden.

Graag neem ik je mee in wat ik uit deze wijsheid haal.

House of Xango - Fred Beljaars - Blog - Tongval

De tong is een instrument, een tool, om mee te communiceren. Het stelt je in staat om uitdrukking te kunnen geven aan vrijwel alles en andere mensen (en jezelf!) te bereiken, te raken. Lees het volgende: dat waren bemoedigende woorden of hij sprak troostende woorden. Zijn woorden waren haatdragend. Zie je het, voel je het? Woorden hebben lading: positief of negatief.

Gebruik je tong zorgvuldig. Spreek liefdevol over jezelf en naar jezelf en spreek liefdevol over anderen en naar anderen.

Wat hoort daar niet bij?

Je zult daar vast een beeld over hebben. Denk aan: roddelen ('meepraten'), jezelf naar beneden halen (dat ik dat niet wist... stom van me zeg... had ik moeten weten) en schelden.

Wat sluit aan bij een zorgvuldig tonggebruik?

Ook hier heb je vast een beeld over. Denk aan: complimenteren (jezelf of anderen), dankbaarheid uitspreken en motiveren.

Spreek vanuit waarheid. Druk jezelf authentiek uit. Leuk of minder leuk om te horen of uit te spreken: het is zoals het is.

Met de oren neem je waar: je hoort wat er gezegd wordt. Zowel letterlijk als tussen de regels door. Jij hebt de keuze om hiernaar te luisteren of niet.

  • Zijn de woorden waarachtig?
  • Zijn de woorden liefdevol?

STOP met het verspreiden van onzin en het luisteren naar onzin.

Trap niet in de tongval!

Ervaar eens wat het effect is op jouw leven, zowel bij jezelf als je omgeving, als je de onzin achterwege laat.

Ik wens je een prachtige en zinnige dag toe.